Kuvagalleria

Vesa-Pekka Kangaskorpi: Mediapäivässä tarjolla verkostoitumista ja esimerkkejä uudesta kasvusta

Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi, mitkä mediayritysten tulevaisuuteen vaikuttavat asiat vaativat kiireisimmin päättäjien huomiota?

Digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron alentamista on tärkeää edistää Euroopan tasolla ja toteuttaa kotimaassa heti kun mahdollista. Myös printin arvonlisäveron alentaminen pitää ottaa vakavasti pohdintaan, koska se on tasapuolisin tapa tukea ja turvata kotimaista mediaa.

Mitä odotat Mediapäivän päättäjäpaneelilta, jossa Touko Aalto, Anne Berner, Petteri Orpo sekä Antti Rinne ottavat kantaa mediapolitiikan polttavimpiin kysymyksiin?

Toivottavasti poliitikkojen kanssa päästään avoimeen ja suoraan keskusteluun kotimaisen median tilasta. Median edustajien on herkällä korvalla kuunneltava poliittisia johtajia maailman muuttumisesta. Silti median on edelleenkin toimittava vallan vahtikoirana. Toimiva demokratia ja avoin poliittinen kulttuuri edellyttävät moniarvoista ja monimuotoista mediaa. Median on kyettävä tavoittamaan kaikki kansalaiset koulutustasosta ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Nyt keskustelua mediasta käydään liikaa eliitin ehdoilla. On tärkeää puhua siitä, miten yhteiskunnankin toimin turvataan tasa-arvoiset oikeudet olla median äärellä. Muun muassa postipalvelut ovat osa tätä keskustelua.

Miten kommentoisit valtioneuvoston mediapoliittista ohjelmaa?

Mediapolitiikkaohjelmassa on paljon myönteistä, toki siinä voisi olla enemmän konkretiaa. Tehokkain tapa edesauttaa kotimaisen median selviytymistä on arvonlisäveron nollakanta. Mediapoliittinen ohjelma jäi osin jalkapuoleksi, koska Yleisradio on sen ulkopuolella. Keskipitkällä tähtäimellä printtituotteiden jakelun turvaaminen on kohtalon kysymys.

Mitä Mediapäivän ohjelman esityksiä suosittelet kollegoille?

Agenda ja esiintyjät ovat todella mielenkiintoisia ja korkeatasoisia. Kaikki alalla janoavat esimerkkejä läpimurroista ja uudesta noususta. Keskustelu arvoista on huikean hyvä, tähän aikaan istuva teema. Otavan ja Kalevan toimitusjohtajien esityksiä odotan kovasti. Fiksuja henkilöitä, joilla on kyky ajatella asioista eri tavalla. Luonnollisesti kansainväliset puhujat ovat myös kiinnostavia. Oikeastaan en löydä mitään, josta haluaisin lintsailla.

Mikä merkitys Mediapäivällä on alan yhteisenä tapahtumana?

Verkostoituminen on välttämätöntä, ja Suomessa Medialiiton klusteri ja rakenne tarjoavat siihen loistavan välineen. Medialiitto on verkostoitumisen edistäjänä lunastanut paikkansa erinomaisesti, kuten sen kuuluukin. Toimialan pitää sallia kriittistä keskustelua ja kyseenalaistamista nykyistäkin enemmän. Mediamurros on pysyvä olotila, johon pitää löytää kestävät ratkaisut. Niitä pitää monistaa ja soveltaa. Verkostoitumista tarvitsevat erityisesti pienemmät toimijat, joiden omat resurssit ja kanavat eivät yllä esimerkiksi kansainvälisiin verrokkeihin. WAN-IFRA ja muut alan kansainväliset järjestöt ovat loistava väylä verkostoitua maailmalle.

Tutustu koko ohjelmaan
Ilmoittaudu tapahtumaan