Kuvagalleria

Visiot yhdistävät ennakoinnin ja toimeenpanon

Suomessa puhutaan aiempaa enemmän megatrendeistä, kuten esimerkiksi työn murroksesta, digitalisaatiosta ja ilmastonmuutoksesta. Trendien suosion myötä myös niihin liittyvät huolet ovat kasvaneet.

”Visio on tulevaisuustyökalu, jonka tuella voimme pysähtyä megatrendien ja signaalien ärsyketulvassa ja miettiä, minkälaista tulevaisuutta me haluamme”, Sitran ennakointi- ja strategiatoiminnoista vastaava johtaja Paula Laine muistuttaa.

Laineen mukaan visio auttaa pidättäytymään nopeilta johtopäätöksiltä, pakottaa ilmiön monipuoliseen tarkasteluun sekä ennen kaikkea mahdollistaa johtopäätösten ottamisen omiin käsiin: mitä kaikkea nämä ilmiöt voivat tarkoittaa, mitä toimijuuden paikkoja ne tarjoavat ja mitä me tahdomme tehdä.

Visioiden ongelmana on, että vielä ei ole löydetty tarpeeksi toimivia tapoja tuoda niitä esiin. Hyvätkään visiot eivät ole mitään paperilla.

”Visiot ovat jotakin vasta eläväksi elettyinä, yhdessä tulkittuina sekä toimintaa konkreettisesti ohjaavina”, Laine korostaa.

Ennakointitiedon hyödyntämisestä päätöksenteossa on puhuttu kauan. Laine uskoo, että juuri visiot voivat olla yksi puuttuva pala ennakointitiedon ja toimeenpanon välissä. Ne nimittäin suuntaavat energian analyysistä tekemiseen.

Mediapäivän iltapäiväseminaarissa Paula Laine pohtii, kykeneekö media synnyttämään laadukasta keskustelua visioista ja Suomen tulevaisuuspolitiikasta.

Tutustu koko ohjelmaan

Ilmoittaudu tapahtumaan