Modernit koneäänet tarjoavat tehokkaan vaihtoehdon sisältöjen audioittamiselle
Ohjelmistoyritys a.i.mater on kunnostautunut tekoälypohjaisten puheteknologian ratkaisujen kehittämisessä, ja erityisesti yrityksen modernit koneäänet ovat herättäneet mielenkiintoa luonnollisuudellaan. a.i.materin toimitusjohtaja Lauri Falck näkee koneäänet hyödyllisenä osana sisällöntuotantoa.
a.i.mater aloitti toimintansa vuonna 2017 puheohjattavan dokumentointijärjestelmän kehittämisellä. Järjestelmässä alun perin käytetty Microsoftin suomenkielinen koneääni ei vakuuttanut tuolloin kehittäjiä, joten he päättivät luoda itse oman koneäänen. Näin syntyi Ilona. Koneäänen luonnollisuus yllätti kehittäjänsäkin, ja sille alettiin pohtia muitakin käyttökohteita. ”Nykyään Microsoftinkin suomenkielinen koneääni on varsin hyvän kuuloinen”, huomauttaa a.i.materin toimitusjohtaja Lauri Falck.
Koneäänten laatu on parantunut vuosien varrella tekoälyn avulla, ja kenen tahansa ihmisen puheesta pystytään nykyään luomaan koneääni niin, että henkilö on selvästi tunnistettavissa. ”Modernit koneäänet ovat koneoppimispohjaisia ja jatkuvasti kehittyvien menetelmien ansiosta erittäin luonnollisen kuuloisia”, Falck selittää.
Koneäänet vastaavat äänisisältöjen kasvavaan kysyntään
Äänisisältöjen suosio on kasvanut viime vuosina, ja koneäänten hyödyntämisellä erilaisten mediasisältöjen audioittamisessa on omat etunsa. Sisältöjä julkaistaan niin paljon, ettei kaiken ääneen lukeminen ihmisvoimin voi olla ajallisesti tai kustannuksellisesti järkevää, vaan tässä auttaa pitkälle automatisoitavissa oleva prosessi. ”Modernilla koneäänellä päästään erityisesti asiapainotteisessa sisällössä lähelle ihmisääntä kuuntelukokemuksena, ja media-alan toimijat pystyvät tarjoamaan koneäänen avulla kaikki sisältönsä myös audiomuodossa”, Falck kertoo.
Falck näkee koneäänten tulevaisuuden erittäin mielenkiintoisena. ”Seuraavan viiden vuoden aikana tullaan näkemään edelleen merkittävää kehitystä koneäänten luonnollisuudessa. Tunnetilojen automaattista tulkintaa esimerkiksi kaunokirjallisuudesta tutkitaan jo nyt, ja täysin synteettisiä ääniä, joiden ominaisuuksia kuulija voi säätää mieleisekseen tulemme myös varmasti näkemään jatkossa.”
Lauri Falck on yksi Mediapäivän puhujista 25.1.2023.